Zlaté tipy pro vaše zdravé hubnutí

AppleMožná se trápíte nad tím, že máte pár kilo navíc, která vám nejdou shodit. Snažíte se dobře jíst, pravidelně cvičit, ale kýžený výsledek se stále nedostavuje.

Jak ukazují průzkumy, každá dospělá žen na světě někdy v životě držela dietu. Ta však není doménou jen nás žen, ale i mužů. Jak tedy zdravě snížit váhu, a přitom neztratit energii?

Přestaňte bojovat

Jak se cítíte, když držíte dietu a nutíte se do cvičení? Radujete se u toho? Většinou je hubnutí jedno velké trápení, během kterého bojujeme sami se sebou. A je to právě boj, díky kterému dietu nevydržíme, jednoho dne vše vzdáme. Proč? Protože nikdo z nás bojovat nechce, touží po dobrém pocitu, radosti a to nás žene zpět do starých návyků. Zkuste tedy přestat bojovat a přijměte současný stav jako pouhé zrcadlo vašeho vnitřního světa. Jděte do hloubky sebe a přemýšlejte nad tím, proč se vlastně držíte starých návyků a co vám v životě schází, že máte potřebu vaši nespokojenost kompenzovat jídlem? I když to pro vás možná bude těžké, začněte své tělo i sebe přijímat již nyní.

Podporujte se pozitivní afirmací: “Již nyní je vše dobré. Miluji sebe a své tělo”

Věnujte čas snídani

Dobře všichni víme, že bychom se měli naučit zdravě snídat. Bohužel se nám to často nedaří, a tak odcházíme z domu s prázným žaludkem, bez ranní dávky energie a vitaminů. Pokud se však naučíte pravidelně snídat, je to jeden z nejlepších kroků pro vaše hubnutí. Nakopnete tak váš metabolismus, dodáte tělu zdravé látky a nebudete mít hlavně večer takový hlad. Pokud nevíte, jak se naučit zdravě snídat, podívejte se na jeden z dílů Restartu života: Jak se naučit zdravě snídat.

Vyhněte se zdrojům bílého zabijáka

Bílý cukr, přezdívaný též „bílý zabiják“, nezpůsobuje pouze nadváhu, současné průzkumy ukázaly na přímý vztah mezi konzumací cukru a vznikem rakoviny. Největším zdrojem cukru bývají hlavně nealkoholické slazené nápoje, jako jsou oslazené minerálky, Coca Cola, Fanta a další. I když se budete snažit zhubnout, při konzumaci těchto nápojů se vám to nebude dařit. V případě, že prodejce nabízí minerálku se sníženým obsahem cukru, ověřte si na etiketě, do jaké míry je tento fakt pravdivý.

Bílý cukr můžete nahradit zdravým zdrojem sladké chuti, mohu vám doporučit agávový sirup nebo stévii, která navíc nemá vůbec žádné kalorie. 

Jezte adekvátní množství jídla

Již staré příručky jogínů říkají, že byste měli jíst takové množství jídla, které se vejde na vaši dlaň. Současná společnost je vedena k neustálému „přežírání“ a velkým porcím. Kromě toho, v minulosti jsme byli často nuceni dojídat jídlo a máme proto ve zvyku prostě sníst všechno, co je na talíři. Zkuste si dávat jídla o polovinu méně a uvidíte, že zhubnete bez velké námahy. Nezapomeňte také jíst pomalu, abyste včas zaznamenali, že jste již sytí. 

Zdravé neznamená nekalorické

Toto dogma bohužel mnohým z nás způsobuje nadváhu. Domníváme se, že potraviny, které jsou bio nebo jsou prostě zdravé, jsou i nekalorické a naší váze neuškodí. To však není pravda, například hnědý chléb je stejně kalorický jako světlý, jen je zdravější. Zkuste se tedy v případě zdravých potravin koukat na etiketu stejně, jako to děláte u potravin “všedních“. A nezapomeňte, hnědý cukr je pořád cukr, je tedy stejně kalorický. Jen je o něco zdravější, díky přítomnosti minerálních látek. 

Dávejte si cíle a odměňujte se

Já osobně nejsem příznivcem neustálého sledování váhy a doporučuji vám ji zavřít do skříně. Protože ono „číslo“ nás zbytečně stresuje, stává se vládcem v naší mysli. Pokud si však chcete dát nějaký cíl, může to být ve formě ztracených kilogramů nebo velikosti oblečení. V každém případě, při vašem hubnutí si cíle určitě dávejte, ideálně v horizontu 8 týdnů. A nezapomeňte se za vaše úspěchy odměnit něčím, co vám udělá radost. Oslavujte své vítězství kdykoliv je to možné. Vyjádříte tak sobě uznání a lásku, kterých není nikdy dost!

Podívejte se na další díl Restartu života: Jak zhubnout bez trápení