Restartujte svoji mysl i tělo během pracovního dne!

restart-cvikySedíte celý den v práci, jste unavení a máte pocit permanentního stresu. Dokonce jste tak vysátí, že nejste schopní jít po práci cvičit a přemístíte se jen na gauč. Nenechte si zbytečně vysávat energii v kancelářském prostředí a zkuste zařadit do vašeho dne pár jednoduchých cvičení, které vás mentálně i fyzicky restartují.

Cviky u stolu

Pokud nemáte možnost odejít z kanceláře někam, kde se můžete protáhnout a restartovat, nezbývá vám nic jiného, než to zvládnout u stolu. Zkuste následující jednoduché cviky:

Dovolte energii, aby měla kudy proudit..

Věděli jste, že právě kolem páteře proudí 2 energetické kanály, které hrají významnou roli v naší fyzické i mentální kapacitě? Když se tedy budete hrbit u počítače, energie nebude mít kudy proudit. A vy? Budete unavení. Zkuste používat při sezení malý míček, díky kterému bude vaše páteř narovnaná. Uvidíte, že si na něj rychle zvyknete. Stačí si jej dát mezi záda a židli, kdykoliv budete sedět u počítače.

Trénujte nožní klenbu

Tento cvik mám doopravdy ráda, protože relaxační, a zároveň díky němu můžete trénovat klenbu na nohou. Doneste si do práce pár kamínků a když budete mít chvíli, dejte je pod stůl. Poté už stačí si zout boty a snažit se kamínky chytit do prstů.

Cviky na míči

Věřím, že máte to štěstí a máte možnost ve vaší kanceláři sedět na balónu. Pokud ne, zkuste požádat vašeho zaměstnavatele, pro kterého to nebude taková investice a zároveň tím přispěje ke zdraví jeho zaměstnanců :-)

Protažení bederní páteře

První cvik je poměrně jednoduchý a pomůže vám uvolnit bederní páteř. Právě v této oblasti se často kumulují naše negativní emoce a to hlavně náš strach. Posaďte se na balón, narovnejte páteř, nohy mějte pokrčené v pravém úhlu. Několikrát pomalu nadechněte a vydechněte. Držte hlavu vzpřímeně a pánví udělejte několik koleček. Po chvíli změňte směr.

Uvolnění celé páteře

Díky druhému cviku uvolníte celou páteř včetně trapézů, které při práci na počítači zbytečně zatěžujete. Položte se na balón, pokrčte kolena a ruce dejte podél těla. Pokud se vám bude chtít, položte hlavu na balón a zavřete oči. Během uvolnění postačí, když se budete soustředit na váš dech. Ten by měl být klidný a hluboký.

Co dělat, když je nejhůře?

Měli jste nepříjemnou schůzku, nemůžete se u stolu zhroutit a nejraději byste se právě teď nechali vystřelit na Měsíc. Mám tu pro vás pár tipů, díky kterým se zase hodíte do klidu. 

Pusťte ze sebe chudinku

Tento cvik je ideální, pokud ve společných prostorách toalet doopravdy nikdo není. Na druhou stranu, já jej praktikuji i v kanceláři, kde jsou mé kolegyně… záleží na vás :) Jednoduše se postavte zpříma, s nádechem zvedněte ruce nad hlavu a vyslovte slovíčko “Á Á Á Ách”. S výdechem se předkloňte, pusťte ruce a vydechněte se slovem “Jóóó”. Uvidíte, jak se vám uleví!

Mentálně odejděte do virtuální místnosti

Poslední cvik je vyloženě meditační a budete k němu potřebovat jen vaši mysl. Posaďte se na klidné místo a zavřete oči. Představte si ve vaší mysli, že sjíždíte výtahem do země. Když se výtahové dveře otevřou, nacházíte se ve “své” místnosti. Tu si můžete vizualizovat pravidelně jako místo, kde je klid, teplo, útulno, jsou tam květiny, postel.. cokoliv hezkého vás napadne. Buďte ve vaší virtuální místnosti nějakou chvíli a snažte se mysl koncentrovat na hezký pocit, který v ní máte. Až se sklidníte, můžete výtahem vyjet zpět do reality.

Napsala: Lenka Černá, kouč a mentor