Praktické tipy pro vaše zdravé hubnutí

Scales step onDřete na sobě v posilovně, dodržujete všechna pravidla zdravé výživy, ale stejně se vám nedaří zhubnout? V jednom z dílů Restartu života mluvím o takzvaném „emočním tuku“, který vzniká jako následek emočních traumat a zážitků v naší minulosti. V dnešním článku bych vám ráda dala pár jednoduchých tipů, které vám na cestě k lepší postavě určitě pomohou.

Dejte svou výživu na první místo

Je mi až líto některých lidí, které pravidelně potkávám v posilovně. Za ty roky se jejich postava nemění, a když se jich zeptám, co pro hubnutí dělají, odpovídají prakticky stejně: „Cvičím rád/a, ale to jídlo mi moc nejde“. Není poté divu, že se jim nedaří zhubnout. Zapamatujte si, že naše strava je 70% úspěchu v hubnutí. Proto je dobré se primárně zaměřit na ozdravení našeho jídelníčku, a až poté řešit pohyb. To však neznamená, že není důležitý, to již ale jistě víte.

Mějte velkou motivaci

Každý z nás má rád dárky a odměny. Když ale děláme něco pro sebe, kdo nás obdaruje za naše výsledky? Pokud chcete úspěšně zhubnout, mějte připravené cukříky, kterými se budete obdarovávat, a to v průběhu plnění cíle i na jeho konci. Je zapotřebí mít velkou motivaci k tomu, abyste v průběhu hubnutí vydrželi nápor své psychiky. Vždy se totiž dostanete do fáze, kdy vaše psychika bude stagnovat, nebudete mít chuť pokračovat dále a naopak budete chtít vše vzdát. Pořádná odměna vám to ale nedovolí!

Vytvářejte si zdravé návyky

Nadváhu nezískáte ze dne na den, propracujete se k ní dlouhodobým nevhodným chováním. Jsou to právě naše nezdravé návyky, které nás den po dnu vedou k nadváze. Je tedy logické, že pokud návyky vyměníme za zdravé, dojdeme k dobrým výsledkům, nemyslíte? Návyk vzniká v mozku 21 dní, pokud danou činnost každodenně po tuto dobu opakujeme. Nesmíme ale vynechat ani jeden den! Když tedy budete například snídat 21 dní po sobě, 22 den to již budete dělat automaticky!

Každý den pro svůj cíl udělejte něco malého 

Je jedno, když budete cvičit jen půl hodiny, nebo si dáte ráno kousek ovoce. Je důležité, abyste pro váš pokrok udělali něco každý den. Budete mít tak dobrý pocit, že pro sebe něco děláte, a jak již víte, budou se vám vytvářet dobré návyky. Napište si tedy, co můžete každý den praktikovat zdravého, a to se snažte dodržet.

Vybírejte si pro změnu ty nejlepší

Mnohdy si myslíme, že trenéři, koučové a poradci nejsou potřeba. Já osobně mám však opačnou zkušenost, bez trenérů a poradců bych nikdy nedosáhla svých úspěchů. Když na vás ve fitnescentru čeká trenér, překonáte svou lenost. Když máte jídelníček od výživového poradce, nebudete postupovat cestou pokusu a omylu. Když budete mít kouče, provede vás osobní přeměnou bez újmy. Jestli chcete skutečně zhubnout, nešetřete na sobě a investujte do dobré rady. Tou se sice nikde nepochlubíte jako s novým autem, bude však pro vás mít nedozírnou hodnotu.

Další praktické tipy, jak zdravě hubnout:

  • nastavte si jednoduché cíle
  • dávejte si pokuty za nesplnění svých předsevzetí (ani malé, ani velké ;)
  • čerpejte znalosti a zkušenosti od těch, kterým se hubnutí podařilo
  • čtěte dobré knihy a sbírejte neustále informace
  • věnujte se své psychice každé ráno, alespoň 20 minut
  • choďte na čerstvý vzduch
  • nepijte alkohol, nebo alespoň v omezené míře

 Podívejte se na jeden z dílů Restartu života o hubnutí: Naučte se zdravě snídat nebo vyzkoušejte koučinkový program: Zhubněte zdravě za 8 týdnů.