7 pravidel úspěchu

uspechPřemýšleli jste někdy nad tím, co dovedlo k úspěchu Steva Jobse, Thomase Edisona nebo Tomáše Baťu? Jak tito lidé uvažovali a jaká pravidla chování používali? Jaké návyky měli a co jim nejvíce v cestě za úspěchem pomohlo?

Cesta za vlastním snem každého z nás prověří. Zda jsou naše touhy skutečně silné, kolik času a energie jsme ochotní investovat a také, jak jsme schopni zvládat překážky, které přirozeně přicházejí. Já sama jsem si během cesty za vlastní společností a děláním toho, co miluji, osvojila pár pravidel, která bych vám dnes ráda předala.

Pravidlo # 1 – Nedělejte kompromisy

Jsem maximalista a lidé v mém okolí to dobře vědí. Nedělám u sebe kompromisy, v osobním ani pracovním životě. Pokud se do něčeho pouštím, je to vždy na 100% a projekt mě musí ráno vytahovat z postele. Jsem raději sama, než abych žila ve vztahu, který mě nenaplňuje. Raději nejím, než abych do sebe dávala nekvalitní jídlo. Pustím si doma v pátek sama film, než abych večer trávila na nudné party. Nedělat v životě kompromisy se mi vždy vyplatilo. Pokud je totiž uděláte, čeká vás průměrný výsledek s průměrným pocitem. Z výsledků vaší práce i životních rozhodnutí se přece musíte radovat. A hned na začátku jakékoliv činnosti cítíte, zda je to “to pravé ořechové”. Většina z nás však přivírá oči a snaží se spokojit s průměrem. To  nás však nikdy nepřivede k pořádnému úspěchu ani maximální radosti.

Pravidlo # 2 – Mějte kolem sebe ty nejlepší 

Pamatuji si, jak jsem v minulosti měla strach zaměstnat jednu dívku, protože jsem cítila, že by mě mohla převýšit. Byla to jedna z největších chyb, kterou jsem mohla udělat. Mohla můj projekt rozvinout nebo se stát mým společníkem. Ve svém týmu se musíte obklopovat lidmi, kteří jsou v dané činnosti lepší než vy. Právě proto je přece najímáte. Pokud máte sami nízké sebevědomí a nechcete, aby vás ve firmě kdokoliv převyšoval, budete s lidmi věčně nespokojení. Může vám nějakou dobu trvat, než je najdete, ale doporučuji si počkat. A také je zaplatit. Mimořádní lidé si umí o peníze říci, průměrní se spokojí s průměrem.

Pravidlo # 3 – Věřte svým nápadům 

Pamatuji si jednu větu z moudré knihy, kterou jsem četla před lety: “Nejvíce milionových nápadů najdete na hřbitově”. Co to znamená? Lidé v sobě jednoduše nosí unikátní projekty a myšlenky, které mají miliardovou hodnotu. Jen se bojí je realizovat, protože jim nevěří. Anebo je od jejich záměrů odrazují ostatní. Když jsem v roce 2004 své rodině a kolegům oznámila, že chci dělat koučink a pomáhat lidem, většina z nich si klepala na čelo a nikdo nevěřil tomu, co vidí dnes. Kdybych je tenkrát poslechla, nemám vlastní firmu a nežiju mimořádným životem. Pamatujte si, že každý sen, ať zní sebevíce střeštěně, má svůj potenciál. Jinak by vás nenapadl.

Pravidlo # 4 – Buďte na sebe přísní 

Chcete být mimořádní? Toužíte po vydělávání velkých částek a trávení času na vlastní jachtě? Poté budete muset vystoupit ze své komfortní zóny. Sezení na gauči a sledování televize vám realizaci snů nezajistí. Právě kvůli tomu, že lidé neumí dělat něco navíc, jsou jen 3% z nás úspěšní. Můžete mít talent, nápady, školy. Ty jsou vám ale k ničemu, pokud se z toho gauče nezvednete a nezačnete něco dělat. Přestaňte mluvit a jednejte. Naučte se být vlastním koučem a pracujte se sebou tak, abyste se novému projektu věnovali každý den. I když ještě stále budete v zaměstnání. Mějte svá pravidla a ty striktně dodržujte. A pokud to sami nezvládáte, můžete si kouče najmout. Když si správně vyberete, posune vás mílovými kroky dále. 

Pravidlo # 5 – Objevte obsah vaší vlastní mozkovny

Každý z nás nosí na krku malou továrnu, která je zodpovědná za vše, co v životě prožíváme. To v hlavě se rodí nové nápady, právě díky ní často vše vzdáváme a špatně se rozhodujeme. Když nebudeme znát její obsah, jak si můžeme být jistí, že nás během cesty nezradí? Jak tedy s hlavou pracovat? Je zapotřebí udělat komplexní “čistku” vašeho emočního podvědomí, které je zodpovědné za formování vašeho chování a potvrzování životních pravd. Z velké míry je nastaveno od rodičů, pomocí takzvaných emočních nastavení. Troufám si říci, že tento bod je pro úspěch snad nejdůležitější.

Pravidlo # 6 – Formujte přesně, co vlastně chcete 

Chcete restauraci. Ale jak bude vypadat? Jaké v ní budou křesla, šálky, oblečení obsluhy? Že to budete řešit až v době samotné realizace? Velká chyba. Vaše sny je zapotřebí mít jasně vizualizované ve vaší mysli už od samotného začátku. A to co nejvíce detailně. Poskládání si obrazu v hlavě je to nejdůležitější, co pro váš sen můžete udělat. Sepište si přesně, jak chcete, aby váš sen vypadal. Vyhrajte si s tímto obrazem a sestavte vše tak, abyste s ním “rezonovali”. To znamená, že se jen při samotné představě tetelíte blahem a prožíváte pozitivní emoce štěstí a radosti. Existují principy, které jsou mnohem silnější, než si my lidé zatím dokážeme představit. Důležité je, že ony síly pracují. Pokud umíte správně “zadat” bude správně “vyřízeno”. Vše, co dnes mám, jsem si nejdříve představovala před usnutím. Vše se mi, do detailu, splnilo.

Pravidlo # 7 – Mějte kolem sebe moudré a milující

I když se vzděláváte a máte dlouholeté zkušenosti, váš náhled na vlastní podnikání může být zkreslený. Najděte si k sobě moudré rádce, kteří stojí mimo firmu a mohou vám dát kvalitní zpětnou vazbu. Nebojte se vyptávat a konzultujte s nimi důležitá rozhodnutí. Mějte také při ruce odborníky z oblasti práva a financí, kteří vás ochrání od zbytečných chyb. A v neposlední řadě nezapomínejte na soukromý život. Milující rodina vám dá potřebnou emoční podporu a sílu, kterou budete během cesty za úspěchem potřebovat. Nejbližší lidé by vám měli jakoukoliv formou pomáhat k oblakům, nikoliv vás stahovat k zemi.

One thought on “7 pravidel úspěchu

  1. Jiří Hlinecký

    Děkuji za informace,
    i v mém životě 52 restartuji, po dlouhodobé velkoobchodní činnosti, odcházím do čisté náruče přírody, do BRD, jasné hvězdy,čistý vzduch a léčivá voda,pomáhat v cestě dalším osobnostem…
    Sursum korda,
    zdraví Jirka

Komentáře nejsou povoleny.