Rozpohybujte své tělo krok za krokem

fit-runKaždý z nás se chce v oblasti zdraví cítit dobře, ale málokdo z nás se pravidelně hýbe. Přináším vám v dnešním článku praktický a hlavně dlouhodobě účinný návod, jak na to. Mně osobně, i mým klientům, se osvědčil systém, kterému říkám 3P. Jedná se kombinaci psychiky, pohybu a potravy.

Pokud se nám podaří zvítězit v těchto třech péčkách, máme v oblasti zdraví nadobro vyhráno. V dnešním článku se pojďme zaměřit na pohyb, který pro někoho může být hračkou a někdo zde může pěkně trpět. Jak se tedy rozpohybovat a najít si tu správnou pohybovou aktivitu?

Krok # 1 – Začněte od základu

Pokud si myslíte, že řešením je dřina v posilovně nebo na Zumbě, budu vás muset vyvést z omylu. Čím déle se pohybem zabývám, tím více jsem přesvědčená o tom, že to nejdůležitější je v tom nejjednoduším. A zároveň, když nezvládneme jednoduché, nemůžeme očekávat pokroky ve složitějším. Tak tedy – primárně se musíte naučit správně chodit a stát. Možná to zní komicky, ale jak dokazují mnohé vědecké studie, díky špatné klenbě nohou naše tělo nemůže optimálně fungovat (z hlediska pohybu a motoriky), vznikají tak bolesti zad, kloubů a naše tělo začne mít takzvané disbalance (jedna noha delší, křivě postavená ramena apod.). Než se tedy rozhýbete, ujistěte se, že máte zdravou klenbu a umíte správně chodit. K tomu vám pomůže zdravotní cvičení nebo takzvaný SM Systém (více na www.smsystem.cz )

Krok # 2 – Rozhýbejte pánev a správně dýchejte

Pokud se naučíte pracovat s klenbou a správnou chůzí, můžete se zaměřit na své pánevní dno (i vy pánové) a správné dýchání. Pokud dokážete kontrolovat správné držení a funkčnost pánevního dna, automaticky posílíte svalstvo pro fungování vašich citlivých orgánů, zapojíte potřebné svalstvo pro lepší držení celého těla. Mohu vám doporučit literaturu o pánevním dnu, anebo si vyhledejte trenéra se specializací. Kromě pánevního dna je pro náš život i správné cvičení obyčejné dýchání. Zkuste sebe pozorovat ve všedním dnu, jak dýcháte? Mělce, útržkovitě, nebo.. dýcháte vůbec? Naše dýchání je obrazem našeho psychického aktuálního stavu, někdy nám ale vědomé dýchání může pomoci k tomu, abychom se cítili lépe, uklidnili se. Pokud chcete váš dech zvládat, začněte praktikovat jógu, která je v tomto ohledu nejlepším učitelem.

Krok # 3 – Začněte praktikovat jednoduché aktivity

Když máte zvládnutý základ, můžete se s radostí pustit do vybírání aktivit. Ty by měly být zábavné, zdravé a neměly by vám pro začátek zabrat moc času. Je lepší na sobě pracovat každý den, i když dvacet minut, než jít cvičit jednou týdně na hodinu. Pro začátek vám mohu doporučit rychlou chůzi, lehký běh (ale skutečně lehký!), jednoduché posilovací cviky na doma, plavání, jógu nebo SM systém. Prvním úkolem pro vás bude, abyste si navykli něco dělat .

Krok # 4 – Vyberte si aktivity, které splní vaše očekávání

Váš pohyb by se podle předních odborníků měl skládat ze 4 aktivit – aerobní, posilovací, protahovací a zábavné. Pokud se vám podaří splnit takové požadavky, zaručíte vlastnímu tělu skvělé zázemí pro zdraví a dlouhověkou ohebnost. Mně osobně se osvědčil systém cvičení na power plate s kombinací cviků v SM systému a jógou. Pro zábavu mám na léto kolo a brusle, v zimě procházky se psem, lyže a běžky. Věřím, že každý si svou cestu umí najít. Stačí zkoušet a nevzdávat to.