5 nejčastějších chyb v partnerské komunikaci

partnerska-komunikaceTaké jste již zažili situaci, kdy jste druhému něco vysvětlovali, ale on byl zcela “hluchý”? Trápíte se doma nad věčnými hádkami, a nevíte jak je ukončit jednou provždy? Neschopnost partnerské komunikace bývá častou příčinou rozpadu našich vztahů. Když se naopak umíme s tím druhým na všem dohodnout a máme doma takzvaně čisto, můžeme se ve vztahu cítit dlouhodobě dobře. Jaké jsou tedy nejčastější chyby v partnerské komunikaci?

Blokují nás vlastní emoční zranění

Zkusme si vzít jednu modelovou situaci. V minulém vztahu jste zažívali nepříjemné hádky o penězích, které vždy skončily nepochopením a pláčem. Jak bude vypadat vaše debata právě o penězích ve vztahu současném? I přes maximální snahu vašeho protějšku o příjemnou a pohodovou debatu, se uzavřete a budete prožívat stejnou psychickou (a mnohdy i fyzickou) bolest, kterou jste prožívali v minulosti. V kvalitní komunikaci s partnerem nám tedy často brání naše podvědomé emoční bloky, které jsme nasbírali během našeho života. A je to pouze na nás, abychom si je uvědomili.

Chcete vědět, jaké jsou nejčastější příčiny rozpadu našich vztahů? Podívejte se na díl Restartu života: Největší zabijáci vašeho vztahu 

Mluvíme, když náš protějšek není připravený

Vaše partnerka přijde unavená z práce, má před sebou další povinnosti, a vy si zrovna chcete povídat na vážné téma. Nemůžete se divit tomu, že vás čeká nepříjemná reakce nebo rozhovor, který nevede k synergickému konci. Pokud chcete s partnerem skutečně něco vyřešit, hledejte si pro vaši debatu vhodný čas. Měli byste být oba dva příjemně naladění a také byste oba dva měli chtít. Partnerská komunikace není o hádce, ale naopak, o pohodovém rozhovoru dvou dospělých lidí.

Neumíme krotit své emoce

Právě jste zjistili, že ten druhý něco neudělal, i když jste byli domluvení. Pouštíte se plní emocí do debaty, která je plná obviňování, v horším případě nadávek. Pokud se chcete naučit partnerské komunikaci, zapomeňte na výbuchy emocí. Dejte si pár minutek, uklidněte se, a až poté usedněte k rozhovoru. Pamatujte si, druhý vás ve fázi “emočního výbuchu” nebude nikdy poslouchat!

S druhým manipulujeme

Manipulace je v mezilidské komunikaci obrovský mor, který si však málokdo z nás uvědomuje. Poznáme ji podle 2 základních emocí – strachu, který v nás druhý vzbuzuje a pocitu viny, který po slovech druhého cítíme. Když se na tyto dvě základní emoce zaměříte, zjistíte, že jste velice často obětí manipulace, která do vztahové inteligence rozhodně nepatří. Nesnažte se tedy dosáhnout svého na sílu, ale hledejte s druhým takové řešení, které vyhovuje vám oběma.

Naučte se bránit manipulaci pomocí praktického návodu v Restartu života: Nenechte sebou manipulovat

Neumíme druhému naslouchat

Máte pocit, že do druhého “hučíte” horem dolem, ale zcela zbytečně? Vedete dlouhé monology, které končí zívání a totálním znechucením druhé strany? Možná se vám partnerská komunikace nedaří právě proto, že více mluvíte, než nasloucháte. Zkuste se druhého raději více vyptávat a buďte v roli toho, který mu pomáhá nalézt řešení. Bohatě postačí, když použijete zlaté slovíčko “Proč” anebo větu “Jak si to představuješ ty?”. Uvidíte, že vaše vyptávání se a naslouchání, udělá hotové zázraky!

Napsala: Lenka Černá, kouč a mentor 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.