Umění zdravé sebedůvěry

sebeduveraO zdravém sebevědomí toho už bylo spoustu napsáno, a snad v každém časopise najdete jednou za čas praktický návod na to, jak na sobě začít pracovat. Proč se nám tedy stále nedaří tipy všech odborníků a koučů aplikovat do našeho života?Během mé praxe jsem zjistila, že nízká sebedůvěra má mnoho podob. Někdo z nás nemá rád svůj vzhled, někdo se kritizuje za charakterové vlastnosti, odmítá se v přirozenosti. Ženy často nepřijímají své tělo, muži mají zase strach ze selhání v oblasti pracovního výkonu nebo jejich sexuality.

Budete se tomu možná divit, ale alfou omegou pro naši zdravou sebedůvěru je  víra v sebe, o které se dnes tolik nemluví. Pojďme se tedy zaměřit na hlavní aspekty zdravé sebedůvěry, které nám mohou pomoci v práci na sobě.

Věřte v sebe 

Co běžně uděláme, když jsme nemocní a není nám dobře? Většinou si vezmeme prášek, necháme si předepsat antibiotika a spoléháme se na našeho lékaře, který by nás přece měl uzdravit. A jak často řešíme své nepříjemné myšlenky a deprese? Jdeme k psychiatrovi a necháme si předepsat antidepresiva. Společnost nám bohužel jiné varianty nenabízí. A tak se odevzdáváme do rukou lékařů, léků a také státu, místo toho abychom se zaměřili na skutečnou příčinu našeho problému. Přestáváme věřit v sebe. V naši schopnost vyléčit své tělo a vyřešit všechny problémy, kterým během života musíme čelit. Místo toho se odevzdáváme do rukou jiných, spoléháme se na jejich moc, postavení, a často je také při nepovedeném pokusu obviňujeme z toho, že se léčba nepovedla.

Základem naší sebedůvěry je uvědomnění si toho, že v sobě skrýváme určitou vnitřní sílu a také léčebné schopnosti, které jsou našemu tělu zcela přirozené.

Začněte mluvit pozitivně

Pozorovali jste někdy sami sebe, jak o sobě před druhými mluvíte? Používáte nadávky, snižujete se, používáte slovíčko „nevím“ a „možná“? Naše slovo má obrovskou moc, protože je nositelem určité energetické síly. S každou nadávkou a kritikou „vysíláme“ do našeho okolí negativní informaci, která se nám dříve či později v našem životě zhmotní. Všem z vás, kteří se zajímáte o toto téma, vřele doporučuji knihu „Zákon rezonance“ od Pierra Franckha.

Zkuste tedy změnit vaši mluvu a přestaňte se hlasitě kárat, nadávat si. Podporujte se slovně, můžete to dělat i o samotě, pokud se stydíte před lidmi. Slibte si, že se alespoň jednou za den pochválíte, i za drobnost. Buďte k sobě laskaví a odpusťte si za chyby, které přece dělá jednou za čas každý z nás.

Podívejte se také na jeden z dílů Restartu života – „Motivační věty, které vám mohou změnit život“

Hledejte kořeny nízké sebedůvěry

Kdy a za jakých okolností vlastně vznikla naše vnitřní kritika? Co je skutečnou příčinou naší nízké sebedůvěry? Pokud na své sebelásce chcete začít pracovat, hledejte vždy její kořeny vždy ve vašem dětství a dospívání. Je to právě způsob výchovy, který určuje, zda o sobě v dospělosti máme vysoké či nízké mínění. Zkuste tedy jít v myšlenkách do vašeho dětství a zodpovězte si následující otázky:

  • Jakým způsobem mě chválili rodiče a jak často?
  • Měl/a jsem v dětství dostatek lásky a pozornosti?
  • Slýchával/a jsem od rodičů kritiku a jak jsem se u toho cítil/a?
  • Srovnávali mě rodiče s ostatními a jak jsem takové srovnávání prožíval/a?
  • Jaké vztahy jsem měl/a se sourozenci a ve školním kolektivu?
  • Ovlivnily mé první vztahy mé sebevědomí?

Věřím tomu, že vám výše uvedené otázky napoví, kde je skutečná příčina vašeho nízkého sebevědomí. Nemusíte ale zoufat nad tím, že minulost již nezměníte. Důležité je, když si kořeny vaší nedůvěry uvědomíte. To je první, a velice důležitý, krok k získání sebelásky.

Pokud na sobě chcete ještě více zapracovat, můžete to zkusit se specializovaným koučem, anebo se podívejte na tento díl Restartu života: Odhalte skutečnou příčinu vaší nízké sebedůvěry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.